Fiskalni računi pod lupom

Bez autora
May 21 2013

Direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič najavio je pojačanu kontrolu izdavanja fiskalnih računa i nagradnu igru za građane koja bi trebalo da ih podstakne da uzimaju te račune. Inspektori će ići po terenu, kupovaće raznorazna dobra i videće da li se izdaju fiskalni računi.Ako se ne budu izdavali, najpre će se kazniti, a posle će se ići u privremeno zatvaranje lokala. Uz pojačanu kontrolu fiskalnih kasa, koja je već počela, poreski inspektori će obilaziti pijace i "buvljake".

Fiskalni računi pod lupomKada bi potrošači uzimali račune, ne bi bilo sive ekonomije, kaže direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simić i najvljuje pojačanu kontrolu izdavanja fiskalnih računa.

Direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič najavio je pojačanu kontrolu izdavanja fiskalnih računa i nagradnu igru za građane koja bi trebalo da ih podstakne da uzimaju te račune.

"Naši inspektori će ići po terenu, kupovaće raznorazna dobra i videće da li se izdaju fiskalni računi. Ako se ne budu izdavali, najpre ćemo kazniti, a posle ćemo ići u privremeno zatvaranje lokala", rekao je on novinarima u pauzi sastanka sa članicama Udruženja poslovnih žena.

Simič je istakao da će, uz pojačanu kontrolu fiskalnih kasa, koja je već počela, poreski inspektori obilaziti pijace i "buvljake".

"Moramo reagovati jer se siva ekonomija previše raširila. Pojavićemo se svuda gde bude moguće, sivu ekonomiju moramo da zaustavimo", rekao je on i istakao da je o tome razgovarao s ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.

"Kada bi svi ljudi uzimali račune, ne bi bilo sive ekonomije", rekao je direktor Poreske uprave Srbije i naveo da, po nekim procenama, siva ekonomija odnosi 30 do 35 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Simič je rekao da će Poreska uprava, da bi podstakla građane da uzimaju fiskalne račune, ponovo organizovati nagradnu igru za građane da ih sakupljaju i šalju.

Planirano je da nagradna igra počne 1. juna ili koji dan kasnije i da ima dva izvlačenja - septembra i decembra, a glavna nagrada u svakom izvlačenju biće automobil.

Što se tiče poreskih dugovanja, Simič je izjavio da je u aprilu oko 20.000 poreskih obveznika izgubilo pravo na mirovanje poreskog duga jer nisu mogli da plaćaju tekuće obaveze. On je dodao da očekuje da će i maja iz tog sistema ispasti sličan broj kao i aprila, a potom će taj broj početi da opada.

Po Zakonu o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, poreski obveznici su imali mogućnost da do kraj marta ispune uslove za sticanje poreske amnestije. Svim dužnicima koji su do tog roka izmirili glavni poreski dug brisana su dugovanja za doprinose za zdravstveno osiguranje, a stekli su uslove na uslovni otpis kamata i da dug izmire u 24 rate.

Posle sprovednog mirovanja, ukupan dug po osnovu poreza i doprinosa u Srbiji je na kraju marta 2013. godine iznosio 404,6 milijardi dinara - glavnica 156,7 milijardi, a kamata 247,9 milijardi dinara. Ukupni poreski dug na kraju 2012. godine iznosio je oko 1.025 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik